Een aantal maanden geleden zag ik op bol.com dat Zes Seconden van Daniëlle Bakhuis in november zou uitkomen. De creepy cover viel mij het meest op en ik werd erg benieuwd naar het boek. Is de inhoud net ze eng als de cover?
Iemand knielt bij het lichaam en houdt zijn oor boven het masker. `Een ambulance! schreeuwt een jongensstem. `We hebben een ambulance nodig! Op dat moment valt mijn leven in twee stukken: ervoor en erna. Zes seconden. Dat is precies hoelang de Afrekening duurt: een illegaal spel waarbij een slachtoffer in elkaar wordt geschopt voor geld. Veel geld. Jasmijn en haar vriendinnen besluiten mee te doen, maar de gevolgen blijken groter dan Jasmijn ooit had kunnen voorzien. Wie kun je vertrouwen als je niemand meer kunt vertrouwen?
Je maakt in het begin niet alleen kennis met het Feest, maar ook meteen met de hoofdpersonen, wat ik erg fijn vond. In het eerste hoofdstuk leer je meteen wat de onderlinge verhoudingen zijn tussen vrijwel alle personages. Jasmijn is de hoofdpersoon en legt daarom uit wat het Feest precies is en op wat voor manier de Afrekening hiermee te maken heeft. Zelf speelt zij ook het zes seconden spel, met relatief onschuldige opdrachten zoals zes seconden douchen met je kleding aan. Het groepje vriendinnen waarmee Jasmijn omgaat, krijgen onverwachts een uitnodiging voor het Feest. Met z’n vieren vertrekken zij naar het feest, waar Jasmijn helemaal los gaat. Hierdoor durft zij ook mee te doen met de Afrekening, waarbij een aantal mensen geld op de grond gooien. De personen die dit doen, kunnen hier een eind aan maken door het geld te pakken. Wanneer iemand dit doet, gaan ze verschrikkelijke zes seconden in en wordt diegene in elkaar geslagen. In het boek, gaat dit helemaal fout. Iemand houdt zich niet aan de zes seconden regel en trapt langer in op de persoon in het midden. Met nare gevolgen. Jasmijn voelt zich enorm schuldig en gaat op onderzoek uit.
Maar wat gebeurt er als je de belangrijkste regel (Zwijg als het graf over het Feest) overtreedt? Dit is een vraag die ik mijzelf stelde en waar ik helaas snel achter zou komen. Niet alleen de consequenties voor Jasmijn, maar het was veel dieper dan dat. Je leeft met Jasmijn en haar schuldgevoel mee en hoe meer zij zich verdiept, hoe meer zij zichzelf in de problemen werkt én hoe meer jij als lezer ziet dat dit niet ‘zomaar een spelletje’ is. Vanwege de vlotte schrijfstijl van Daniëlle Bakhuis, las het boek als een trein. Ik wilde weten of Jasmijn erachter zou komen wat er misging op het Feest en misschien nog belangrijker: wat er met Jasmijn zou gebeuren als zij op onderzoek gaat?
Ik zat erg diep in het verhaal en kon niet vertellen wat er allemaal aan de hand was. Daniëlle geeft je, als lezer, precies de juiste informatie, maar niet genoeg om al in het begin te weten wat er aan de hand is.
Hoe dit allemaal afloopt? Ik zou het je niet kunnen zeggen. Niet alleen omdat ik geen spoilers wil verklappen in dit artikel, maar echte antwoorden heb ik niet. Er is geen goed of slecht einde, het is wat je er zelf van maakt. Maar als je het boek hebt gelezen en een beetje het spel inschat, kan je denk ik wel verzinnen wat er na dit open einde zal gebeuren…
Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Houd de site dan goed in de gaten, want vanmiddag verschijnt er een winactie!
Ellis zegt
<3 super leuk! Ben hier erg benieuwd naar
Marjolijn zegt
Wauw! Mooie recensie Esmee. Nu heb ik nog meer zin om het boek te lezen.